In ultima perioada, conceptul de startup a luat un avans considerabil in lumea business-ului, nu numai la nivel national, ci si international. Pentru antreprenorii vizionari, care vor sa isi lanseze pe piata o idee inovativa si productiva de afacere, un startup, respectiv o companie aflata in stadiu incipient, din toate punctele de vedere, este o solutie eficienta si de ajutor.
Cu alte cuvinte, un startup are capacitatea de a sustine orice persoana sa isi dezvolte ideea de afacere, sa vina cu un produs sau servicii noi pe piata, sa creeze un plan si o strategie de marketing bine puse la punct, sa conspecteze cerintele potentialilor clienti, urmand sa se dezvolte intr-o afacere solida si profitabila. Bineinteles, aceste demersuri vor avea loc cu ajutorul unor finantari si indrumari din partea profesionistilor. Citeste in continuare acest articol si vei afla in detaliu ce inseamna un start-up, cum se finanteaza si care sunt metodele eficiente de finantare pentru ideea ta de afacere.
Cuprins:
- 1. Ce este, ce inseamna un start-up si care sunt caracteristicile sale principale?
- 2. Cum finantezi un start-up - ghid cu sfaturi utile si metode de finantare potrivite pentru ideile tale inovatoare
1. Ce este, ce inseamna un start-up si care sunt caracteristicile sale principale?
Asa cum ai putut sa observi inca de la inceput, un startup este o companie aflata la inceput de drum, respectiv o afacere fondata de unul sau chiar mai multi antreprenori, care au scopul de a introduce servicii, produse sau solutii revolutionare pe piata de afaceri.
Spre deosebire de afacerile consacrate, care dispun deja de un capital solid si de o strategie clara in materie de produse sau servicii furnizate pentru clienti, un startup isi propune sa vina cu ceva nou, diferit, imbunatatit, ca o alternativa la aceste companii traditionale.
Am stabilit ce inseamna un start-up, dar care sunt caracteristicile sale principale? Putem spune ca start-up-urile se remarca prin urmatoarele detalii specifice:
- Este de la sine inteles ca orice startup inseamna inovatie si necesitatea de a aduce si contribui cu ceva nou pe piata de afaceri extinsa. In principiu, fiecare consumator necesita sa aiba acces la produse sau servicii cu un suflu nou, diferit si iesit din comun, deoarece nevoie de schimbare este o trasatura innascuta. De aceea, daca ai studiat cu atentie produsele si serviciile deja existente si ai remarcat ca este necesar ca acestea sa fie inlocuite cu ceva inedit, inseamna ca infiintarea unui startup este solutia potrivita pentru tine. Indrazneste sa crezi ca vei reusi si poate ca “mica” ta idee se va transforma in ceva maret si de impact pentru oameni;
- Un startup are ca doctrina inclusiv orientarea spre crestere si evolutie, avand in vedere ca dispune de un potential extraordinar, tocmai pentru ca imbina cu succes si elemente de inovatie. In plus, un startup se concentreaza atat pe extinderea rapida a bazei de clienti, cat si pe acoperirea pietei si nevoilor de consum ale potentialilor clienti. Tot aici intervine si extinderea operatiunilor, atragerea investitorilor si obtinerea profitabilitatii pe termen lung.
Ca orice activitate noua, mai ales in domeniul intreprinderii si dezvoltarii unei afaceri, intervin si potentiale riscuri pe care trebuie sa le cunosti, deoarece in felul acesta vei putea sa iei o decizie asumata si corect informata. In cele din urma, “daca nu risti, nu castigi” si nici nu ai posibilitatea sa explorezi noi orizonturi. Asa ca, iata care sunt posibilele riscuri pe care le implica un startup:
- Incertitudinea este principalul risc pe care trebuie sa ti-l asumi atunci cand intri in acest mediu de afaceri. Succesul nu este garantat, insa acesta este si farmecul unui startup. Pentru ca tu deja esti o persoana creativa si dai dovada de idei iesite din comun, care au un potential crescut de dezvoltare, cu siguranta ca ai si abilitatea de a te adapta si a gasi noi solutii pentru afacerea ta aflata la inceput de drum. In cele din urma, poti transforma acest lucru intr-un avantaj major, deoarece ai posibilitatea sa inveti si sa iti imbunatatesti ideile in functie de cerintele de pe piata.
- De obicei, resursele financiare sunt limitate, asemenea numarului de angajati sau investitori, mai ales la inceput. De aceea, echipa Portofin isi propune sa vina in sprijinul tau cu un credit pentru firma nou infiintata, pentru ca ne dorim sa te ajutam sa depasesti blocajele financiare si sa te ghidam in alegerea celor mai bune idei de business.
- Un startup cu un plan bine pus la punct si echipamente utile pentru desfasurarea activitatii va reprezenta o reala provocare pentru firmele consacrate. Cu toate acestea, nu trebuie sa te descurajezi atunci cand vei observa ca ideea ta se poate regasi si in planurile acestora, deoarece tu vei avea segmentul tau de clienti.
Am stabilit, per ansambu, ce este un startup, insa ce semnifica pentru antreprenori si angajati?
Cand vine vorba de ce este un start-up pentru antreprenori, acesta poate sa insemne:
- Pasiune si determinare, ce se datoreaza dorintei de a revolutiona serviciile si produsele aflate pe piata clasica de consum. Apare motivatia de a schimba si a aduce un plus de valoare, impact si utilitate, in functie de cerintele clientilor.
- Se dezvolta rezilienta si adaptabilitatea, deoarece trebuie sa fii mereu in pas cu schimbarile si asteptarile pietei. De aceea, trebuie sa cunosti si sa studiezi foarte bine aceste aceste lucruri, pentru a intelege care sunt nevoile oamenilor, pana la urma.
- De asemenea, daca te numeri printre antreprenorii ingeniosi, un startup iti va oferi posibilitatea de a invata si a te perfectiona constant, fiind un domeniu foarte dinamic, mereu intr-o continua schimbare.
Pentru angajati, respectiv colaboratori, un startup poate sa ofere un imbold in privinta cresterii personale si profesionale. Colaborarea cu alti colegi creativi si contributia la dezvoltarea unei afaceri mici, care se afla intr-un stadiu incipient, reprezinta oportunitati de a deprinde noi abilitati si cunostinte, intr-un mediu de lucru dinamic.
Asadar, daca te-ai intrebat ce inseamna start-up-urile, acestea se remarca prin determinarea si curajul de a implementa noi viziuni, produse si servicii inovatoare, spre deosebire de cele clasice si traditionale, care deja exista pe viata.
Daca ti-ai propus sa revolutionezi piata si vrei sa pasesti in industrie cu o idee revolutionara, la Portofin gasesti solutii si sprijin in implementarea acestora, pentru ca iti oferim atat o abordare personalizata si consultativa, cat si financiara.
2. Cum finantezi un start-up - ghid cu sfaturi utile si metode de finantare potrivite pentru ideile tale inovatoare
Am parcurs intelesurile unui startup si ti le-am prezentat intr-un mod simplu si prietenos. Pentru ca iti intelegem dorintele si nevoile, venim in intampinarea ta inclusiv cu un ghid util care cuprinde metode de a finanta un start-up.
Stim ca ideile tale de afaceri sunt ingenioase, insa trebuie sa iei in calcul si partea financiara care sa le sustina pentru a se transforma in realitate si a se mentine pe piata pe termen lung. Drept urmare, iata cum finantezi un start-up:
- Imprumuturi bancare prin linii de credit - pentru aceasta metoda de finantare vei avea nevoie de un plan de afacere foarte bine pus la punct, deoarece nu intotdeauna este prea usor de accesat, iar dobanzile pot sa fie destul de mari. Insa, la Portofin te sprijinim prin oferirea unor credite cu dobanzi competitive, pentru ca tu sa iti poti indeplini visul si sa generezi mai mult profit, chiar si la scurt timp dupa lansarea afacerii tale.
- Finantarea participativa sau Crowdfunding-ul - este o forma de finantare din ce in ce mai populara, care implica strangerea de fonduri prin intermediul unor platforme online special create in acest scop. Functioneaza in felul urmator: se prezinta si se detaliaza ideea de afacere, urmand ca alti utilizatori, fie persoane fizice, fie juridice, sa finanteze proiectul, cu diverse sume de bani, in cazul in care doresc sa contribuie la lansarea acestuia pe piata.
- Fonduri de investitii sau Venture Capitals - aceasta metoda de finantare pentru startup ofera posibilitatea de a primi o sustinere financiara pe baza unui parteneriat. Trebuie sa stii ca acest lucru se poate face pe termen relativ scurt, avand in vedere ca este pe perioada determinata. Daca te intrebi cum functioneaza, trebuie sa precizam ca fondurile vor castiga bani din dividende, urmand ca actiunile din firma sa fie vandute.
- Ingerii investiori sau Business Angels - sunt o sursa excelenta de finantare a unui startup, deoarece acest lucru va putea fi pe termen lung. Pe langa investirea unor sume mari de bani in afacerea ta aflata la inceput de drum, acestia se vor implica si in dezvoltarea strategiei si planului de business.
- Imprumuturile peer-to-peer (P2P) - aceste platforme de creditare stabilesc un contact direct intre debitori si creditori. Astfel, nu va mai fi necesar sa se acceseze imprumuturi bancare, datorita acestei forme de finantare flexibila pentru un startup. De asemenea, ratele si dobanzile se stabilesc de comun acord.
- Fondurile personale sau imprumuturile de la persoane apropiate - in cazul in care vrei sa incepi sa iti investesti rezervele si fondurile personale in ideea ta de afacere inovatoare si ai constatat, in urma planurilor si conspectarii pietei, ca are potential de dezvoltare, nu ezita sa faci acest lucru. Insa, trebuie sa te astepti ca aceste investitii implica si un anumit grad de risc, in functie de succesul pe care il va avea ideea ta de afacere, de aceea va fi necesar sa iti mai pastrezi o rezerva de bani. De asemenea, poti alege sa imprumuti anumite sume chiar si de la persoanele apropiate, daca vrei sa elimini ideea de a plati si dobanzi. Desigur, aceste forme de investitii pot avea un caracter destul de limitat, avand in vedere ca o afacere aflata in stadiu incipient necesita un capital de investitii destul de consistent.
In concluzie, daca ai o idee de afacere ce este menita sa aduca un suflu nou pe piata, din punctul de vedere al serviciilor sau produselor oferite, nu ezita sa conspectezi cu atentie piata, nevoile si preferintele potentialilor clienti. De asemenea, daca vrei sa ai garantia ca aceasta se va transforma intr-o afacere de succes, pe termen lung, implementeaza diverse strategii de marketing, dar nu inainte de a avea un plan de afacere complet. Acceseaza metoda de finantare care consideri ca se potriveste pentru dezvoltarea startup-ului la care te-ai gandit si porneste cu incredere si determinare pe drumul domeniului de afaceri.